Alco Reijenga van winnaar in Terhorne naar verliezer bij Langweer

Of de euforie van gisteren nog een rol speelde, zeker weten van niet, werd Alco Reijenga glorieus winnaar van gisteren op thuiswater vandaag als laatste geklasseerd bij de vijfde wedstrijd van het S.K.S.-kampioenschap op de Langweerder Wielen. Als het ook tegen zit dan zit alles tegen. Onze mannen waren er op gebrand de machtige prestatie van gisteren een passend vervolg te geven. Misschien iets te gretig bij de start was ons team te vroeg over de startlijn net als Jeroen Pietersma (Drachten) en Berend Mink (Halve Maen). Gevolg opnieuw starten en achteraan het veld een inhaalslag proberen te bewerkstelligen. En dat ging boven wonder het eerste kruisrak geweldig. Alco stuurde de Gerben van Manen naar een verdienstelijke tiende plek.

Voor het eerst tijdens dit kampioenschap was het Douwe Visser die de Sneker Pan als eerste om de bovenboei stuurde. Zou hij dan eindelijk het lek boven hebben? Fel werd hij op de huid gezeten door onze tegenstrever van gisteren Gerhard Pietersma (Eernewoude). Een voor perfectionist Douwe Visser ongekende blunder schonk Gerhard de koppositie. Douwe miste het ronden van een boei waardoor hij als vijfde achteruit werd geworpen. En dan de wet van Murphy, als een keer iets fout gaat, gaat alles fout.

Alco Reijenga kwam in een bakboord-stuurboord situatie met Jeroen Pietersma. Onze schipper gaf over stuurboord liggend de drachtsters geen ruimte. Een foute inschatting van Alco waardoor Jeroen genoodzaakt bleek de protestvlag tegen onze mannen te hijsen. Na de wedstrijd besloot de jury Drachten, terecht overigens, in het gelijk te stellen waardoor onze mannen de bittere pil van veertien punten moesten slikken. Zo werd te topdag van gisteren een teleurstelling vandaag. Maar niet getreurd, dit kan gebeuren en morgen op de Fluessen bij Elahuizen “de kop der wer foar”!

Gerhard Pietersma won de wedstrijd op de Langweerder Wielen en doet het de laatste dagen fantastisch. Met een eerste, tweede en vandaag wederom de eerste plaats neemt hij de leiding in het klassement over van Johannes Meeter (Langweer). Wat er op zijn thuiswater gebeurde valt niet te rijmen met zijn prestaties de afgelopen vier dagen. Steevast voorin zeilend, en vanmiddag als derde de eerste bovenboei rondend, leek een mooie klassering in het verschiet. Een paar onbegrijpelijke misslagen wierpen de langweerders terug naar de achterhoede om vervolgens als laatste(!) zijn thuisrace te beëindigen. Douwe Visser, kampioen van vorig jaar deed uitstekende zaken voor het klassement, door de Doarp Grou als tweede over de denkbeeldige finishlijn te sturen. Siete Meeter (Leeuwarden) werd derde. De leeuwarders in de top drie en dat is al weer lang geleden dat dat gebeurde. De anderhalve ton kostende investering in de “Rienk Ulbesz”, om het schip te optimaliseren, lijkt zich terug te betalen in een betere klassering.

UITSLAG LANGWEER: 1. Eernewoude, 2. Grou, 3. Leeuwarden, 4. Joure, 5. Sneek, 6. Stavoren, 7. Akkrum, 8. Huizum, 9. Halve Maen, 10. Lemmer, 11. Drachten, 12. Woudsend, 13. Langweer, 14. HEERENVEEN.

In het klassement zakken we twee plaatsjes naar de achtste positie met 25,9 punten. Vergeleken met vorig seizoen doen we het dus geweldig!

Foto’s van de wedstrijd bij Langweer staan in het fotoalbum.