Gerben van Manen in middenmoot op kalme Fluessen.

Een prachtige start van onze mannen op de Gerben van Manen leverde bijna een plaats bij de top drie op. Een kleine windschifting zorgde ervoor dat schipper Alco Reijenga een extra slag moest maken om de bovenboei aan te zeilen. Rond de zevende positie pikten ze aan bij de middenmoot. Een zwakke schifterige wind, kracht twee, daar moesten de veertien skûtsjes het vandaag mee doen. Doordat de wind continu van richting veranderde was de organiserende commissie genoodzaakt de start uit te stellen. Vlak voor de start draaide de wind enkele graden zodat de startlijn er niet meer optimaal in lag.

Rond 14.30 uur kon men dan los voor de zesde wedstrijd van dit kampioenschap. Langzaam dreef de vloot richting bovenboei. Drachten en Huizum waren te vroeg over de startlijn en konden achteraan opnieuw beginnen. En wederom was het Gerhard Pietersma (Eernewoude) die als eerst bij de boei met de gele pet deze rondde. Albert Visser (Lemmer) was tweede gevolgd door, jawel, Lodewijk Meeter (Huizum). Hij kreeg de wind veel beter na zijn valse start en stoomde op naar een mooie derde plaats. Het daarop volgend voor-de-winde rak dreef de hele armada met een kalm windje van achter in elkaar. Niemand was zijn plaatsje zeker.

Een kluwen van skûtsjes dreef op de benedenboei af. Hier nam Lemmer de eerste plaats over van Eernewoude, gevolgd door Dirk Jan Reijenga (Joure). Onze mannen wisten in deze chaos zelfs nog een plaatsje te winnen en zo voer Alco als zesde het tweede kruisrak in. Echt super want soms vijf schepen breed werd de benedenboei gerond. In dit kruisrak was het Joure die de koppositie overnam. Zij liepen bij deze zwakke wind aanmerkelijk sneller als Lemmer. In de tweede route nam Alco Reijenga als enige schipper de gok om meteen door de wind te gaan om zijn koers in het midden van de Fluessen te varen.

Het pakte helaas niet goed uit en de Gerben van Manen werd enkele plaatsen terug geworpen. Maar wie niet waagt wie niet wint. Gelukkig werd in de volgende route het verloren gegane terrein weer terug gepakt zodat ons team op de Gerben van Manen, na een relatief korte wedstrijd, als zevende werd “afgeschoten”. Ook Eernewoude, terug gevallen na hun kopstart, boekte progressie om uiteindelijk als vierde te finishen. Johannes Meeter (Langweer) was er na de zeperd gister op thuiswater weer helemaal bij en sloot de wedstrijd als derde af. Joure won en maakt daarmee de titelrace ongemeen spannend. Na zes wedstrijden staat de top drie binnen 0,2 punt van elkaar verwijderd. Eernewoude is nummer één met 15,8 punten, tweede is Joure met 15,9 punten en Langweer derde met 16 punten. Alco Reijenga en zijn team blijven op een mooie zevende plaats staan met 32,9 punten.

Morgen is de wedstrijd op het IJsselmeer bij Stavoren. Tenminste als deze gelet op de weersverwachting doorgaat. Er wordt harde wind voorspelt in de loop van de dag. Daarom is besloten dat er morgenvroeg om 8.00 uur door de commissie Stavoren, de vuilweercommissie en de schippers te overleggen of de wedstrijd wel doorgang zal vind en of het misschien raadzaam is vroeger op de dag te starten. Alle fans van de Gerben van Manen die de reis naar Stavoren willen ondernemen om onze matadoren aan het werk te zien; houdt morgenvroeg de SKS-site en Omrop Fryslân in het oog over de stand van zaken.

UITSLAG ELAHUIZEN: 1. Joure, 2. Lemmer, 3. Langweer, 4. Eernewoude, 5. Halve Maen, 6. Akkrum, 7. HEERENVEEN, 8. Woudsend, 9. Sneek, 10. Stavoren, 11. Grou, 12. Huizum, 13. Leeuwarden, 14. Drachten.

Foto’s staan in het fotoalbum.