Alco Reijenga negende op stormachtig Heegermeer.

Op een bijkans stormachtig Heegermeer hebben Alco Reijenga en zijn bemanning vanmiddag onder zware omstandigheden voor schip en bemanning een negende plaats behaald. En wat voor een wedstrijd. Vanmorgen was op de routebespreking al aan de schippers medegedeeld dat de wind kracht vijf met uitschieters tot zes beaufort zou zijn. Veelal met gereefde zeilen verschenen de veertien van de S.K.S. rond enen op het water. Alles en iedereen was klaar voor wat een spectaculaire zeilpartij zou gaan worden.

Maar vlak voor de start ging het mis. Boeienkoning Jaap Kuiper zorgt er elke wedstrijd weer met zijn kleine speedbootje voor dat de startboeien op de juiste plaats worden neergelegd. Zoals ook vanmiddag, totdat hij met de schroef van zijn boot in het ketting van de startboei geraakte en daarmee deze een eind meesleepte. Gevolg een tijdelijk uitstel. Daarna kon het dan eindelijk los. Na het startschot gingen echter de hemelsluizen open. Het regende zo hard dat de skûtsjes bijna onzichtbaar over het Heegermeer stoven. Het maakte met de harde wind het er voor de schippers en bemanningen allemaal niet makkelijker op. Douwe Visser (Grou) rondde de bovenboei als eerste om daarna zijn voorsprong gedurende de wedstrijd alleen nog maar uit te bouwen. Alco Reijenga en zijn team denderden vervaarlijk schuin hangend door de golven om als tiende de eerste boei te rondden.

Lodewijk Meeter (Huizum) had op dat moment al de strijd gestaakt. Vlak na de start ging de zwaar gereefde Doarp Huzum tot tweemaal toe zo scheef dat de schipper het niet verantwoordelijk vond verder te zeilen. Wat hebben onze mannen op de Gerben van Manen onder deze zware omstandigheden geknokt om vooruit te zeilen. Tot Alco bij het draaien bij de bovenste boei kennelijk iets te laat draaide op Albert Visser (Lemmer). Onze schipper lag over bakboord en had dus recht op ruimte. Door het vakmanschap van Alco werd een zware aanvaring vermeden en kuste de Gerben van Manen slechts licht het Lemster Skûtsje. Gelukkig, en begrijpelijk met deze harde wind, werd er geen protest uitgedeeld.

Gerhard Pietersma (Eernewoude) tot vandaag leider in het klassement moest het op het woelige Heegermeer doen met een twaalfde(!) plaats. Johannes Meeter (Langweer) deed het aanmerkelijk beter en klasseerde zich vanmiddag op een prachtige tweede plaats waardoor hij de leiding in het klassement overneemt. Dirk Jan Reijenga (Joure) wist na als zesde te zijn gestart, toch twee plaatsen progressie te boeken en eindige als vierde. Door deze prestatie blijft de broer van Alco Reijenga in de race om het kampioenschap. Zij staan nu verdienstelijk tweede. Morgen word de afgelaste wedstrijd van zaterdag ingehaald. Strijdtoneel is opnieuw het Heegermeer bij Woudsend!

UITSLAG: 1. Grou, 2. Langweer, 3. Woudsend, 4. Joure, 5. Drachten, 6. Sneek, 7. Akkrum, 8. Lemmer, 9. HEERENVEEN, 10. Leeuwarden, 11. Stavoren, 12. Eernewoude, 13. Halve Maen, 14. Huizum.