Gerben van Manen tweemaal zevende tijdens magistrale zeildag bij Lemmer.

Wat een reclame voor het skûtsjesilen vandaag tijdens twee magistrale wedstrijden op een woelig IJsselmeer bij Lemmer. Alco Reijenga en zijn bemanning bevochten twee zevende plaatsen en wat hebben ze er voor gestreden! Het massaal opgekomen publiek kon genieten van twee spectaculaire races met als bonus een ongemeen spannende strijd om de titel. Met een verschil van maar 0,2 punt gaan de broer van Alco, Dirk Jan Reijenga (Joure) en Johannes Meeter (Langweer) morgen op het Sneekermeer uitmaken wie de titel 2015 tot het zijne mag gaan rekenen.

Tijdens de ochtendwedstrijd vlogen de vonken er al vanaf. Alco Reijenga had een super start en rondde als zesde de eerste boei. Bij een dikke bries, kracht vier tot vijf, mochten de mannen “oan e bak”! Douwe Visser (Grou) zat onze mannen op de hielen en fel werd er gestreden om ieder metertje IJsselmeer. Schoten aanhalen, schoten vieren wat heeft de Gerben van Manen soms “plat op t wetter lein”. Uiteindelijk gingen de Grootsers ons voorbij maar de zevende plaats werd niet meer uit handen gegeven. De twee kemphanen voor de titel kwamen elkaar meteen al tegen. Eerst Langweer voorop maar de dadendrang van Joure, ze lagen tweede, was groot. Koste wat kost wilde men winnen en de Jousters konden de harde wind beter versjouwen en voeren sneller. Zij wonnen de eerste race gevolgd door Langweer. Douwe Visser (Sneek) werd derde, zijn eerste podium dit kampioenschap.

UITSLAG OCHTENDWEDSTRIJD: 1. Joure, 2. Langweer, 3. Sneek, 4. Woudsend, 5. Grou, 6. Akkrum, 7. HEERENVEEN, 8. Leeuwarden, 9. Drachten, 10. Eernewoude, 11. Halve Maen, 12. Stavoren, 13. Lemmer, 14. Huizum.

Dan wedstrijd twee. De gladiatoren van het friese water hesen de zeilen voor wederom een fantastische wedstrijd die mede door de strijd om de titel extra lading mee kreeg. En wat voor een start bij deze harde, vlagerige wind. Puur vakmanschap van de veertien schippers zorgde voor een schone, cleane start; en dat bij deze omstandigheden. Onze helden van de Gerben van Manen moesten helaas genoegen nemen met een elfde stek bij de eerste boeironding. Fel werd er gevochten met Huizum, Stavoren en Leeuwarden. Niemand was zijn positie zeker. Alco Reijenga stoof naar voren om het beste uit schip en bemanning te halen. Echt grandioos dat er elk rak stuivertje werd gewisseld; een ongemeen spannende strijd! Na een prachtige race eindigde onze kapitein op de Gerben van Manen met zijn bemanning op een zeer verdienstelijke zevende plaats. Winnaar van deze race werd, daar was ie eindelijk weer, Douwe Visser (Sneek). De mannen die om het kampioenschap 2015 elkaar geen meter toegaven lagen vlak bij elkaar. Joure werd tweede en Langweer derde. Gerhard Pietersma (Eernewoude) zag zijn titelaspiraties op het IJsselmeer vandaag definitief in rook opgaan. Na een 10e plaats tijdens de ochtendrace kreeg hij in de middagwedstrijd een protest van Lemmer. Hij gaf te weinig ruimte bij de laatste benedenboeironding. De grootschoot van Eernewoude bleef achter de bolder van de Lesters hangen. Albert Visser (Lemmer) kon zijn roer niet meer houden en Gerhard raakte bekneld onder het helmhout van de Lemsters. Met gekneusde ribben kan Gerhard waarschijnlijk morgen de finale op het Sneekermeer zijn skûtsje niet sturen.

UITSLAG MIDDAGWEDSTRIJD: 1. Sneek, 2. Joure, 3. Langweer 4. Woudsend, 5. Lemmer, 6. Halve Maen, 7. HEERENVEEN, 8. Grou, 9. Drachten, 10. Leeuwarden, 11. Akkrum, 12. Stavoren, 13. Huizum, 14. Eernewoude.

De eerste drie van het klassement: 1. Joure 22,8 punten, 2. Langweer 23 punten, 3. Grou 38,8 punten. Onze mannen staan op een negende plaats met 55,9 punten.