Skutsje Gerben van Manen Heerenveen

Sytze Brouwer beleeft vuurdoop als schipper bij de S.K.S.

De start van het S.K.S. seizoen 2017 vandaag op de Fluessen bij Elahuizen leverde debuterend S.K.S. schipper Sytze Brouwer een achtste plaats op. Eindelijk na maanden voorbereiding kon onze nieuwe schipper met zijn op enkele posities aangepaste bemanning de strijd aangaan met de, althans vandaag, twaalf concurrerende S.K.S. skûtsjes. Na zijn benoeming afgelopen oktober is Sytze aan de slag gegaan met in eerste instantie het vormen van een in zijn optiek juiste bemanning. Veel hoefde er volgens hem niet te veranderen. Op twee posities op de Gerben van Manen zijn nieuwe krachten aangesteld. Op enkele posities zijn de taken van de “oude” bemanning gewijzigd. Ons skûtsje is daar waar nodig opgeknapt en staat er tip top bij voor aanvang van dit nieuwe seizoen. Tevens, en zeker niet onbelangrijk, kreeg onze nieuwe schipper een nieuw grootzeil. Omdat er volgens de richtlijnen van de S.K.S. aanpassingen konden worden gedaan aan de bestaande zeilformule mag onze Gerben van Manen ruim 5 vierkante meter extra grootzeil voeren. De afgelopen maand is er door onze schipper en bemanning al regelmatig getraind met dit nieuwe zeil. Dit om de perfecte trim, de juiste stand van de zeilen, te bereiken.

Net als de laatste jaren te doen gebruikelijk start het S.K.S. seizoen met de sprintrace. Plaats van handeling de Fluessen bij Elahuizen. In het kort, de skûtsjes maken na een tien en vijf minuten signaal een start om daarna laverend naar de eerste boei te zeilen. Na het ronden volgt een voor de wind rak om weer bij de denkbeeldige startlijn te finishen. Vandaag, bij windkracht drie, kon er door de S.K.S. armada zesmaal worden gestart, een uurtje pauze inbegrepen. De eerste race leverde onze debuterend schipper meteen een derde plaats op, zijn beste prestatie van deze zeildag. De daarop volgende vijf races werd Sytze met zijn bemanning achtereenvolgens 9e, 7e, 4e, 11e en 12e met een achtste plaats als eindresultaat. Een resultaat waar ons team zeker mee vooruit kan. Een kenner zal begrijpen dat het veel tijd en training kost om van de combinatie Sytze Brouwer, bemanning en onze Gerben van Manen een winnaar te maken. En met de kennis en ervaring die er is zal dit zeker op termijn gaan lukken.

Net zoals Sytze Brouwer de positie van Alco Reijenga als schipper op de Gerben van Manen overnam zijn er meer wisselingen in de vloot. Klaas Westerdijk, ons vroeger bemanningslid, debuteerde vandaag als schipper op de Halve Maen. Hij nam het roer over van Berend Mink. Siete Meeter (Leeuwarden) werd opgevolgd door Willem Zwaga. Johannes Meeter maakte de overstap van Langweer naar Huizum waar Lodewijk Meeter het voor gezien hield. Jaap Zwaga tenslotte nam de vrijgekomen plaats op het Langweerder Skûtsje over. Op diverse skûtsjes zijn door de commissies investeringen gedaan in de vorm van zeilen en houtwerk. Kortom de S.K.S. vloot is weer helemaal klaar voor een ongetwijfeld mooi en spannend seizoen. De eerst volgende krachtmeting is tijdens het hemelvaartsweekend Lemmer Ahoy. Gedurende drie dagen strijden vele schepen van de S.K.S. met die van de I.F.K.S. op het IJsselmeer bij Lemmer.

Einduitslag Sprintrace: 1. Grou, 2. Huizum, 3. Lemmer, 4. Akkrum, 5. Sneek, 6. Stavoren, 7. Halve Maen, 8. HEERENVEEN, 9. Eernewoude, 10. Woudsend, 11. Drachten, 12. Leeuwarden, 13. Langweer.

En dan wil ik niet voorbij lopen aan onze oude schipper Alco Reijenga. Gedurende enkele jaren heeft hij met tomeloze inzet zich verdienstelijk gemaakt voor onze Gerben van Manen. Niet altijd met het gehoopte resultaat maar aan de inzet en motivatie van Alco heeft het nooit gelegen. Nog altijd denken we terug aan die magistrale overwinning in 2015 op ons thuiswater bij Terhorne, een gedenkwaardig hoogtepunt. Alco namens iedereen die onze Gerben van Manen een warm hart toedraagt enorm veel dank!