Sytze Brouwer fenomenaal tweede Lemmer Ahoy!

Memoreerde ik gisteren nog dat de einduitslag Lemmer Ahoy 2017 een complete IFKS. aangelegenheid zou gaan worden; ik had het mis. Sytze Brouwer zeilde vandaag op het IJsselmeer bij Lemmer twee schitterende races. De ochtendwedstrijd behaalden de mannen van de Gerben van Manen een vijfde plaats gevolgd door een machtige tweede plaats tijdens de afsluitende race. Hierdoor steeg Sytze met stip naar de tweede plaats in de eindrangschikking. Een prestatie van formaat van deze debuterend schipper op de Gerben van Manen. Als enige SKS. schipper wurmde hij zich dus in de top drie van het eindklassement achter winnaar Froukje Osinga (Jonge Jasper).

En wat een compleet ander beeld had de zeilrace van vandaag vergeleken met die van de afgelopen dagen. Het woei stevig uit het zuidoosten en de schippers en bemanningen konden “oan e bak”! Na de start op het IJsselmeer laveerden de ruim veertig schepen verdeeld over drie klassen richting de eerste boei bij Tacozijl. En Sytze Brouwer met zijn bemanning streden geweldig mee in de kopgroep die werd aangevoerd door Douwe Visser (Sneek). Twee kruisrakken kregen de schippers voor hun kiezen. Gevolgd door een voor de winds rak richting finish. Sytze finishte op een mooie vijfde plaats maar de honger van de mannen op de Gerben van Manen was nog niet gestild. Hield ik er gisteren nog rekening mee dat er maar een wedstrijd zou worden gezeild; het tegendeel bleek waar. Nogmaals konden de zeilen worden gehesen voor een race.

Opnieuw een superstart voor Sytze Brouwer waarmee hij zich een geweldige dienst bewees. Achter de eerste twee skûtsjes, de Grutte Pier van Lucas Bouma en de Sneker Pan van Douwe Visser denderde vorstelijk zeilend en als vanouds het Heerenveenster Skûtsje. Prima scherp zeilend kwam Sytze Brouwer bij het ronden van de derde boei vlakbij de eerste twee. En opeens, reden voor mij onbekend, verliet Douwe Visser de wedstrijd waardoor Sytze de tweede plaats kon innemen. Natuurlijk wilde hij ook de Grutte Pier verschalken maar gedurende de race nam het skûtsje kundig gestuurd door Lucas Bouma steeds meer afstand waardoor een tweede plaats, hoe mooi ook, het meest haalbare bleek. Bekroning voor de mannen van de Gerben van Manen een tweede plaats tijdens Lemmer Ahoy 2017. Een geweldige opsteker voor schipper en bemanning die na dit mooie weekend de verwachtingen voor dit seizoen kunnen gaan bijstellen!

Met zo een vlagerige, krachtige wind en met ruim veertig skûtsjes fel in de strijd in de baai van Lemmer konden ongemakken eigenlijk niet uitblijven. Het skûtsje de Jonge Rein kon na een stevige aanvaring zwaar gehavend de haven opzoeken. Een gescheurd grootzeil en een kapotte giek levert de bemanning van dit schip nog veel werk op om het skûtsje weer zeilklaar te krijgen. De Eenvoud van Remy de Boer uit Harlingen kapseisde. Voor zover nu bekend, en dat is het belangrijkst, zijn er geen gewonden gevallen. 

Eerstvolgende wedstrijd voor Sytze Brouwer is de traditionele Waterpoortrace op het Sneekermeer. Op zaterdag 10 juni strijden de veertien van de SKS. hier om de Waterpoorttrofee.